maanantai 28. maaliskuuta 2011

Paulan lihamakaronilaatikko


Tämä resepti on meidän perheen klassikko. Liha-makaronilaatikko on järisyttävän hyvää - lapsetkin tykkäävät, että äidin tekemä makaronilaatikko on parasta. Olen kehitellyt reseptin vuosia sitten ja se toimii aina. Valkosipulin ja chilin määrät ovat joustavia, ne määräytyvät sen mukaan onko ruokailijat herkän makuaistin omaavia lapsia vai aikuisia. 

Tämä ei ole kaikkein vähähiilihydraattisin, mutta täysjyvämakaronilla se on kuitenkin sopivaa hyväkarppauksen. Tässä linkki Karppaus.infon ateriamatriisiin, jossa karppauksen eli vähähiilihydraattisen ruokavalion eri toteutusvaihtoehtoja vertaillaan. Karppauksessa on kolme linjaa ketokarppi (enintään 20 g hiilihydraattia/vrk.), alakarppaus (enintään 60 g hiilihydraattia/vrk.) ja hyväkarppaus (noin 100 g hiilihydraattia/vrk.). Jos haluat tehdä vähähiilihydraattisen version laatikosta tee fenkoli-jauhelihalaatikko.  Elo on mukavaa, kun hieman rajoittaa hiilareita!  



Paulan liha-makaronilaatikko

7 dl keittämätöntä täysjyvämakaronia
1 lihaliemikuutio

1-2 rkl margariinia
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1-3 valkosipulin kynttä
(½-1 hienonnettu chili ilman siemeniä)
1 lihaliemikuutio
2 tl jauhelihamaustetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl curryä
1 pkt Koskenlaskija sulatejuustoa (250 g)
2 dl vettä
 mustapippuria myllystä muutama ropsaus

1 rkl kuivattua persiljaa tai ½ dl tuoretta persiljaa silputtuna


5 dl maitoa
2 kananmunaa


Keitä makaroni pakkauksen ohjeen mukaan (kun vesi kiehuu, lisää veteen lihaliemikuutio- öljyä ja suolaa ei tällöin tarvita), valuta, huuhtele ja kaada isoon kulhoon (tai 5 l kattilaan).

Ruskista jauheliha korkealaitaisessa paistinpannussa rasvassa. Kun jauheliha kypsää, lisää joukkoon silputtu sipuli, murskattu valkosipuli (jos haluat, chili). Kun sipulit ovat kuullottuneet lisää lihaliemikuutio murennettuna, jauhelihamauste, paprikajauhe, curry, paloiteltu sulatejuusto (tai nokareina) ja vesi. Anna muhia hiljakseen sekoitellen kunnes juusto on sulanut. Kaada jauheliha-juustoseos makaronin joukkoon. Lisää loput mausteet. Sekoita hyvin. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. 

Kaada makaroni-jauhelihaseoksen päälle munamaito. Ripottele pinnalle korppujauhoja (tai esim. tummia mannaryynejä/mantelijauhetta) ja voinokareita. Kypsennä tunti 200 asteessa. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla, jottei pinta kuivu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...