tiistai 12. huhtikuuta 2011

Lihapullat kermamantelikastikkeen ja kukkakaalimuusin kera


Peruslihapullat saa valmistettua alla esitetyllä reseptillä. Pofiberin käyttö korppujauhojen sijaan toimii erinomaisesti. Pofiber on perunakuitua, jota saa päivittäistavarakaupoista perunajauhojen lähettyviltä. Sitä voi käyttää mm. korppujauhojen tapaan ruoanlaitossa esim. panerointiin ja leivonnassa mehevöittämään leivonnaisia. Pofiberissä on 12 g hiilihyraattia / 100 g, 1 dl Pofiberiä painaa 25 g sisältäen 3 g hiilihydraattia. 


Lapseni pitävät tästä perinteisestä reseptistä kaikkein eniten. Lihapullataikinaa voi kuitenkin maustaa omilla lempimausteilla ja tehdä erilaisia variaatioita. Esim. lisätä joukkoon valkosipulia, pestoa, fetapaloja, aurinkokuivattuja tomaattipaloja, oliivipaloja, maustekurkkupaloja,  kaprista, auramuruja tai juustoraastetta - parmesaani ja  kaikki muut maukkaat juustot sopivat. Naudanjauhelihan voi vaihtaa lampaanjauhelihaan tai hirvenjauhelihaan ja possunjauhelihaan (hirvenliha on niin kuivaa, että se kaipaa rasvaista possunjauhelihaa). Lihapullataikinaa voi käyttää murekkeissa, jolloin kannattaa tuplata annos.

Lihapullien nesteenä voit käyttää myös olutta, Koffin Liteä (0,3 g hh/ 100 g), vettä tai kermaviiliä.  

Lihapullat kermamantelikastikkeen kera

1 dl Pofiberiä
1 ½ dl kermaa
1 kpl sipuli silputtuna
400g  naudanjauhelihaa
1 kpl kananmuna
½ dl silputtua persiljaa tai 1 rkl kuivattua persiljaa
1 tl jauhettua paprikaa
1 tl jauhettua maustepippuria
1 ¼ tl suolaa

Sekoita Pofiber ja kerma keskenään ja anna turvota 10 minuuttia. Freesaa sipuli. Sekoita Pofiber-kermaseoksen joukkoon kaikki ainekset.  Pyöritä massasta lihapullia leivinpaperin päälle. Käytä kylmää vettä tai öljyä käsissä (laita vesi tai öljytilkka syvälle lautaselle, josta on helppo kostuttaa käsiä tarvittaessa), jotta massa ei tartu käsiin. Paista lihapullat uunissa 225 asteessa n. 17 minuuttia. Lihapullat voi tietenkin paistaa myös pannulla.



Kastike:
2 dl kermaa
1 dl mantelijauhetta
1 rkl sinappia
suolaa ja valko- tai mustapippuria myllystä
1 rkl persiljasilppua

Kuumenna kerma. Lisää mantelia ripotellen koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on sopivan sakeaa. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Koristele tuoreella persiljasilpulla.

Kukkakaalimuusi lihapullille

1 kpl kukkakaali tai pakastettua kukkakaalia
1 rkl voita
100 g ruohosipuli- tai yrttituorejuustoa
suolaa ja valkopippuria

Keitä kukkakaali kypsäksi. Kaada vesi pois kattilasta, lisää voi ja soseuta muusi sauvasekoittimella. Lisää muusiin tuorejuusto nokareina. Sekoita hyvin. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

6 kommenttia:

  1. Kiitos. Ihania reseptejä. Taidan käydä täällä kurkkimassa uudelleen. Jatka samaan malliin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle mukavista terveisistä ja tervetuloa myös jatkossa :)

      Poista
  2. Kekseliäitä ja innostavia reseptejä, kiitos! -Päätin soveltaa yo reseptiä ja tehdä karitsanjauhelihasta lihapullia marinara-kastikkeessa. Pullia maisttettuani tuumin, että noh, onneksi omituinen koostumus uppoaa ihanaan marinara-kastikkeeseen. Tutkin kuitenkin vielä reseptiä ja ymmärsin, että oli sattunut aloittelijan kömmähdys: peet olivat menneet sekaisin. Olin laittanut taikinaan psylliumia pofiberin sijaan. En suosittele.- Kastikkeesta ja parsakalimuussista olivat kuitenkin erinomaisia! Ja ensi kerralla myös
    lihapullati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mervi :)

      Oih - olen pahoillani! Ehkäpä ryhdyn kirjoittamaan pofiberin mukana selostuksen perunakuitu, jotta kukaan muu ei pääsisi erehtymään. Harmi!

      Psyllium on ehdottomasti yksi suosikkituotteeni. Se avulla saa leipomukset pysymään koossa, kokkailtua mantelilettuja, mantelipannaria jne. Kyllä se lihapulliinkin saattaa sopia, mutta merkittävästi pienemmällä määrällä (ehkä 1tl-1rkl, en ole varma) kuin mitä pofiberiä/korppujauhoja käytetään.

      Pofiber on siis perunakuitu, jota voi gluteenittomassa ruokavaliossa ja hiilihydraattitietoisessa (kuten karppaus) käyttää korppujauhojen sijaan. Määrä ei aina ole ihan 1:1 korppujauho - pofiber, mutta melko lähellä kuitenkin. Käytän pofiberiä mm. lihapulliin, panerointiin ja jauhottamaan vuokia.

      Poista
  3. Muuten resepti näyttää hyvältä, mutta kiinnitin huomiota tuohon "margariinia freesaamiseen"-kohtaan. Varmaankin voita tarkoitit...

    Terv. Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun huomasit. Tämä on sen verran vanha resepti, että hain omaa tyyliäni rasvan suhteen. Poistin kokonaan margariinissa freesaamisen. Itse käytän nykyään voita tai öljyä kuullottamiseen. Jokainen saa tehdä oman valintansa mieltymystensä mukaan ;)

      Kiitos kommentista!

      ps. Nämä lihapullat ovat meidän perheen vakiopullia edelleen.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...