keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Manteliletut



Olen kehitellyt tätä reseptiä jonkin aikaa. Aluksi en saanut mitään taikinan turpoamista aikaiseksi. Lopuksi päädyin lisäämään Fiberhuskia taikinaan - se vihdoin toimi. Fiberhusk on jauhettua psylliuminkuorta. Sitä saa päivittäistavarakaupoista. Viimeksi sitä etsiessäni huomasin, että Fiberhusk-tuotenimen lisäksi on ainakin toinen vastaava tuote myynnissä: Urtekramin Psyllium 200 g pussissa. Kaupoissa kannattaa katsoa tarkkaan gluteenittomia tuotteita, koska voi löytää uusien yritysten vastaavia tuotteita, mitä on tottunut käyttämään.


Taikina on melko paksua, mutta letut ovat paistumisen jälkeen sopivia - ja herkullisia! Kokeilin myös paistaa isompia lettuja. Ne onnistuvat, mutta niiden kääntäminen vaati hieman harjoittelua. Isoista letuista tuli myös vähän liian paksuja. Jos haluat letuista makeita herkkuja, lisää taikinaa Sukrinia tai muuta makeutusainetta.

Manteliletut

1 kananmuna
4 dl vettä, vischyä, olutta (Koffin Lite) tai Alpro Soya
¾ tl suolaa
2 ½  dl mantelijauhetta
1 dl BakeProta
1 rkl pellavansiemeniä
1 rkl Fiberhuskia
(1 tl Sukrin)





Vatkaa munan rakenne rikki. Lisää loput aineet. Anna turvota 5 minuuttia. Paista lettuja pienellä lettupannulla. Käytä reilusti rasvaa paistamiseen.

Ei niin kaunis isompi lettu...mutta onnistuu. Kannattaa kokeilla käyttää vain 1/2 rkl psylliumia, tuleeko silloin isoista letuista ohuempia. Vaikeutena voi olla letun kääntäminen. Herkullisia lettuhetkiä!

11 kommenttia:

  1. Ihana ohje!!
    Taidan kokeilla nokkosten kanssa tätä :)
    Ihana kun julkaisit!!

    VastaaPoista
  2. Kotiäidille kiitos :)

    Minä tykkään suolaisista herkuista ja näiden lettujen kanssa voi makustella kaikkea hyvää: tonnikalasalaattia, maustetttua jauhelihaa, mätiä, pinaattifetamuhennosta...

    Meillä nokkoset ovat vielä muutaman päivän liian pieniä. Odottelen malttamattomana kaikkia nokkosruokia ;)

    VastaaPoista
  3. Meillä onkin nyt helppo kerätä nokkosia kun kanat on nokkineet ympäriltä kaiken muun vihreän :D
    Ei tule niin paljon heinää mukaan vaikka lapset keräävät.
    Pitäisi saada peppu irti tietokonepenkistä ja lähtä ulos vaan keräileen :D

    VastaaPoista
  4. Niinpä! Tässä taas koneen ääressä.

    Kevät vaan on ihanaa aikaa, kun luonto herää ja kaikkea hyvää löytyy ulkoa. Viimeksi mökillä etsiskelin korvasieniä, mutta niitä en vielä löytänyt. Hortoilu-sivustoilta olen lukenut maitohorsman käytöstä parsan tapaan...ainakin parsat ovat herkkua!

    VastaaPoista
  5. Ihania!!
    Tänään tein nokkosen kanssa ja hyvää oli!
    Päivittelen huomenna blogiin.
    Mainio resepti!!

    VastaaPoista
  6. Kesällä lettutaikinaa tehdessäni, ystävättäreni totesi taikinan näyttävän ihan sammakonkudulta pilkkuineen kaikkineen.

    Jos haluat tehdä vähän vähemmän kutua muistuttavaa lettutaikinaa, voit jättää pellavansiemenet pois reseptistä taikka korvata ne esimerkiksi seesaminsiemenillä.

    Hyvältä maistuvat kyllä kaikki versiot!

    VastaaPoista
  7. Kaunko BakePro säilyy? Ja missä se säilytetään?
    En ole vielä koskaan ostanut ja nyt mietin että kannattaako ostaa kilon paketti vai ehdinkö käyttää sitä..
    t.sanna

    VastaaPoista
  8. Sanna: BakePro on säilyväistä sorttia. Pidän oman avatun BakePro-pussini vähän isommassa pussissa, jonka saan laitettua kiinni. Ja säilytän ihan huoneenlämmössä, kaapissa. Pakkauksen mukaan oma pussini on parasta ennen 31.5.2012 ja olen ostanut sen kuukausia sitten. Minun tulee käytettyä BakeProta myös leivottaessa.

    Manteliletuissa voit kokeilla BakePron sijaan myös soijajauhoja.

    VastaaPoista
  9. Todella paljon kiitoksia hyvistä vinkeistä! Tuntuu, että olin aika pulassa kun jouduin vehnättömään ruokavalioon juuri ennen joulua, mutta pitää ruveta näköjään karppaamaan...:) Pieni pyyntökin olisi mikäli se ei vaan ole ylivoimaista...Minulla on yksi rakas hyvän ja mehevän rusinakakun ohje, jota teen joka joulu ja nyt olen sormi keskellä kämmentä että, miten ihmeessä se onnistuu. Kumma miten joulu kiinnittyy tiettyihin leivonnaisiinkin.Pystyisikö siitä kehittämään kelvollisen esim. muilla jauhoilla?
    Alkuperäinen ohje on:

    3 dl rusinoita
    3 dl vettä
    200 g voita
    3 dl sokeria
    4 dl vehnää
    1 1/2 tl soodaa
    1 tl kardemummaa
    2 munaa

    Rusinat keitetään vedessä n. 8 min. Voi lisätään kuumaan rusinavesiseokseen. Annetaan jäähtyä vähän. Yhdistetään kuivat aineet ja lisätään munien kanssa seokseen. Saa olla tosi tarkka ettei jauhot paakkuunnu.Paista 150-175 asteessa n. 1 tunti.

    Nimimerkki:Joulun makua kotiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Joulun makua kotiin!

      Kiva, kun kommentoit ja vieläpä annoit makpoisan haasteen purtavaksi, nam! Kyllä me saamme rusinakakusta toimivan reseptin aikaiseksi. Minä vaihdan sokerin oitis Sukrintomuun/sokerittomaan siirappiin, mutta sinä voit rauhassa käyttää halumaasi makeutusta mukaan lukien sokeria. Jauhoiksi vaihdan mantelijauhoja/kookosjauhoja, ehkä vähän proteiinijauhetta. Katsotaan mitä saan aikaiseksi. Gluteenittomista jauhoseoksista löytyy myös sinulle sopivia jauhoja, joilla saat kakusta vehnättömän. Minä en niitä taas hiilareiden takia käytä ;)

      Ruoanlaitto on haasteellista alkuun, kun joutuu ruokavaliota muuttamaan. Sinulle käyvät gluteenittomat tuotteet ja jauhoseokset. Karppauksen parista löytyy paljon vaihtoehtoja perinteiseen ruoanlaittoon ja leivontaan liittyen, koska emme käytä mm. (kuorittuja) vehnäjauhoja.

      Eli ei sinulla hätää ole. Sinun vain pitää löytää uudet tavat tehdä herkkujasi! Niin ja minulta voi kysyä melkein mitä vain ruoanlaittoon liittyen - autan niin hyvin kuin osaan.

      Ihanaa joulun odotusta sinulle!

      ps. Koitan leipoa rusinakakkua lähiaikoina :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...