perjantai 26. elokuuta 2011

Täytetty munakoiso

Hullaannun vihannestorien ja kauppojen laadukkaiden vihannestiskien äärellä. On lähes huumaavaa katsella kaikenvärisiä ja -muotoisia tuoreita vihanneksia. Mieleni tekisi ostaa kaikkea, vaikka tiedän, etten ehtisi syödä sitä määrää. Kasvisten vitamiinit ja hivenaineet taitavat pulputa ilmaan salaista onnellisuuden tomua. Tämä on tietenkin puppua, mutta tällä kertaa typerän onnellisena ostin ihanat munakoisot.

Munakoiso on hirmuisen herkullinen ja monipuolinen kasvis. Siitä saa kuumentamalla monenlaista herkkua; moussakaa, ratatouillea, täytettyjä rullia, turkkilaista pyörtynyttä imaamia jne. Lukaisin Wikipediasta, että kasvitieteellisesti munakoiso on marja, mutta kulinaarisesti sitä voidaan pitää vihanneksena. Aikas vinkeä juttu.

Munakoisoja esille ottaessani tyttäreni kysyi toiveikkaana, teenkö parmesaanimunakoisoa (se on niin hyvää). Ei, tällä kertaa täytin munakoisot. Täytetyt munakoisot maistuivat erinomaisesti koko perheelle. Sanottakoon vielä makeutuksesta se, että minä käytän sokeritonta siirappia, mutta tilalle voi mainiosti vaihtaa tavallisen sokerin tai muun makeutusaineen omaan tyylin sopivasti.
 
Täytetty munakoiso
4:lle

2 munakoisoa
rypsi- tai oliiviöljyä
3 tomaattia kuutioituina
1 sipuli hienonnettuna
250 g mozzarellapalloja siivutteuna
1 dl valkoviiniä
1 dl basilikaa hienonnettuna
1 rkl sokeritonta siirappia tai sokeria
1 valkosipuli hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa munakoisot pituussuunnassa halki. Koverra puolikkaista sisus varovasti lusikalla pois, jättäen noin yhden sentin paksuiset kuoren jäljelle. Leikkaa munakoison sisus kuutioiksi ja laita kuutiot siivilään. Ripottele niiden pinnalle suolaa. Anna niiden olla hetki rauhassa. Laita munakoisokuoret leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Kaada niiden päälle varovasti vähän öljyä. Laita kuoret 200 asteiseen uuniin paistumaan 20 minuutiksi.

Kun kuoret ovat uunissa voit valmistaa täytteen. Pyyhi munakoison sisuskuutioita talouspaperilla. Freesaa sipulia hetki pannulla. Lisää joukkoon valkosipuli ja kääntele vähän. Lisää joukkoon tomaatti ja munakoison sisus. Paista kasviksia 5-10 minuuttia, välillä käännellen. Kun kasvikset alkavat pehmentyä, lisää valkoviini ja siirappi. Hauduttele pari minuuttia. Lisää basilika, mausta mustapippurilla ja tarkista suola.

Levitä täyte paahtuneisiin munakoisokuoriin. Lado mozzarellaviipaleet täytteiden päälle. Gratinoi munakoisoja 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...