keskiviikko 10. elokuuta 2011

Tom kha gai - thaimaalainen kanakeitto


Tämä ihanan makuinen keitto on yksi arkikeittosuosikkini! Arkikeitto siksi, että keitto on nopea valmistaa ja tänään käytin reseptissä oikotietä onneen eli kaupan valmiita tahnoja. Meillä ei ainakaan lähikaupassa ole tuoreita galangalia eikä sitruunaruohoa. Galangalin voi korvata siivutetulla inkiväärillä. Vähän perinteisemmän ja hieman enemmän vaivaa vaativan keiton siis saa, kun käyttää keittoon tuoretta galangalia/inkivääriä ja sitruunaruohoa. Näitä tuoreina keittoon lisättyjä galangalia ja sitruunaruohoa ei syödä, vaan ne poistetaan valmiista keitosta.

Koska teen ruokaa yleensä koko perheelle, en tee siitä kauhean tulista. Chiliä voi laittaa enemmänkin, mikäli haluaa hottia. Täytyy vain muistaa, että myös punainen currytahna on tulista.  Thaimaassa ruoanlaittokurssilla (ikuisuus sitten) painotettiin sitä, että länsimaisia liha-, kana- tai kasvisliemiä ei thairuokaan kannata käyttää. Ruokaan saadaan suolaisuutta kalakastikkeesta. Olen huomannut, että tämä toimii. Kanan sijaan keiton voi tehdä myös katkaravuista tai tofusta. Katkaravut lisätään vasta keittämisen loppuvaiheessa, etteivät sitkistyisi.

Tom kha gai - thaimaalainen kanakeitto

n. 5 dl kookosmaitoa
n. 5 dl vettä  ( kookosmaito + vesi = 1 litra nestettä)
300 g broileria paloiteltuna
200 g herkkusieniä halkaistuina ja siivutettuina
1        iso sipuli karkeasti silputtuna
0,5     punainen chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna (käytä muovihanskoja!)
1,5 rkl punaista currytahnaa (red curry paste)
3 tl    galangaltahnaa tai  3-4 cm pala galangalia siivutettuna
4 rkl  kalakastiketta
2 tl    sitruunaruohotahnaa tai 2 sitruunaruohon vartta halkaistuina ja n. 3-4 cm paloiksi pätkittyinä (poista uloimmat lehdet)
6-8    Kaffir-limetinlehteä
1 rkl sokeritonta siirappia
0,5   limen mehu
12    kirsikkatomaattia halkaistuina
reilusti hienonnettua korianteria

Kaada kookosmaito ja vesi kattilaan, laita kiehumaan. Lisää joukkoon broileri, sipuli, chili, currytahna, galangal ja sitruunaruoho. Keitä 5 minuuttia. Lisää joukkoon herkkusienet, kalakastike, limetin lehdet, siirappi ja limen mehu. Keitä 5 minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon tomaatit ja anna kiehua 5 minuuttia. Koristele keitto runsaalla korianterisilpulla.

4 kommenttia:

  1. Miksi laitat punaista currytahnaa? (Asun itse Thaimaassa ja siksi kysyn, kun en ole aiemmin tästä kuullut. Mietin, onko kokeilemisen arvoista, vaikka alkuperäinen resepti "pilaantuukin".) Ihania kuvia blogissa!

    - Tania

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tania: kiitos kommentista. Käytin tähän keittoon punaista currytahnaa, koska tällä kertaa keiton idea oli olla nopea ja helppo keitto. Apuna käytin valmiita tahnoja niiden helppouden takia.

      Mielestäni maku ei kärsinyt lainakaan, vaan keitosta tuli ihanaa. Suosittelen kokeilemaan.

      Poista
  2. Mitä on sokeriton siirappi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokeriton siirappi on siirapin makuinen makeutusaine. Siinä ei ole kaloreita eikä hiilihydraatteja. Sitä käytetään tavallisen siirapin tai tumman sokerin sijaan, kun halutaan saada ruokaan niiden makua ja makeutta. Sokeritonta siirappi ei ole yhtä makeaa kuin oikea siirappi, joten sitä joutuu käyttämään vähän enemmän kuin aitoa siirappia. Sokerittoman siirapin voi korvata tässä reseptissä puolella annoksella aitoa tummaa siirappia tai palmusokeria reseptissä annetusta. Sokeritonta siirappia olen ostanut netistä sekä Yhdysvalloista ruokakaupoista. Olen kirjoittanut sokerittomista makeutusaineista lisää: http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/p/makeutusaineista.html

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...