keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Sieni-sellerilaatikko


Olen täysin hurahtanut kauden vihanneksiin ja sieniin. Ostin kesällä ihanan keittokirjan: Hanna Pukkilan Sattumasoppaa - Pulavuosien parhaat palat. Mietinkin jo mitä tekisin sienisaalilleni ja hoksasin, että sienethän ovat varmaan olleet ahkerassa käytössä pulavuosina. No juu, ainakin Itä-Suomessa. Löysin herkullisen reseptin ko. kirjasta, jota tapani mukaan hieman tuunailin. Kerma lienee ollut ylellisyys em. ajankohtana, mutta onneksi ei enää.  Toki jos haluaa tehdä laatikon pulavuosien hengessä, voi kerman sijaan käyttää liha- tai kasvislientä. Sieni-sellerilaatikko on aivan ihanaa! Mehevää ja maistuvaista.

Äitini kertoi, että pulavuosina kermaa, kasviksia ja lihaa maaseudulla kyllä riitti paremmin kuin kaupungissa. Marjoja ja sieniä löytyi metsistä. Evakkona Sikuriin (sama nimi kuin kahvinkorvikkeella!) päätynyt karjalaismummoni oli kylällä kummastus, kun teki sienistä ruokaa ja kävi uimassa lasten kanssa. Eihän ihmiset sieniä syöneet, eikä Sikurissa aikuiset uineet, jonninjoutavaa puuhaa!

Metsäsienistä sanottakoon tässä yhteydessä, että sienet pitää tuntea. Käytin reseptissä itse lampaankääpää, mutta kaikki syötäväksi sopivat sienet käyvät reseptiin, myös kaupan sienet. Pitää kuitenkin muistaa, että osa sienistä on sellaisia, että tulee ryöpätä ennen pannulle laittoa (rouskut ja korvasieni). Suolasienistä kannattaa huuhdella ylimääräinen suola.

sieni-sellerilaatikkoa sieni-jauhelihapihvien kera
Sieni-sellerilaatikko

2 selleriä kuorittuina
1 l metsäsieniä silputtuina (minulla lampaankääpää)
1 sipuli silputtuna
2 dl kermaa tai Alpro Soya Cuisine
(yrttejä, esimerkiksi persiljaa, ruohosipulia tai lipstikkaa)
suolaa ja valkopippuria

Halkaise sellerit ja siivuta ne. Höyrytä sellerisiivut puolikypsiksi (kirjan reseptissä neuvottiin keittämään, voit siis keittääkin).  Kuullota sienet ja sipulit kuumassa rasvassa. Levitä voidellun uunivuoan pohjalle puolet sellerisiivuista, levitä niiden päälle sieni-sipulisilppu. Ropsauta vähän valkopippuria ja suolaa päälle. Lado loput selleriviipaleet päälimmäiseksi. Kaada kerma selleriviipaleiden päälle. Mausta lopuksi vielä valkopippurilla ja suolalla.

Paista 200 asteessa 45-60 minuuttia, kunnes selleri on täysin pehmennyt. Laita tarvittaessa folio estämään pinnan liian tummumisen.


2 kommenttia:

  1. Tämä kuulostaa kyllä mainiolta! Juuriselleriä tulee käytettyä ihan liian harvoin sellaisenaan- yleensä sitä tulee laitettua vain mausteeksi keittoihin ja liemiin..

    VastaaPoista
  2. Ahmija: Kiitos. Oli kyllä hyvää ja suosittelen! Jännästi maistui "lihalle", koska oli tuttu maku keitosta. Oiva laatikkoruoka.

    Jos haluaa, voi joukkoon lisätä paistettua jauhelihaa, jolloin ruoka on yhdessä samassa vuoassa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...