sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Kesäkurpitsa-suklaamuffinssit

Halloweenmuffinssi on oranssi ;)
Lapseni rakastavat suklaisia leivonnaisia. Heitä hemmotellen leivoin suklaamuffinsseja. Minä kuitenkin lisäsin muffinssitaikinaan kesäkurpitsaa mehevöittämään sitä. Nyt elämme sopivasti halloweenin aikaa, joten värjäsin kuorrutteen oranssiksi. Toki kuorrutteen voi jättää vaaleaksi olipa halloween tai ei. Leipoessa näitä muffinseja, kannattaa muistaa ottaa rasvat ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään, myös kuorrutetta varten.

Halloweenista vielä sen verran, että "kansainvälinen halloween" on aina 31.10 eli Pyhäinpäivän (useissa muissa maissa siis 1.11. viikonpäivästä riippumatta) aattona. Suomessa sitä vietetään vähän miten sattuu, loka-marraskuun vaihteeseen osuvina viikonloppuina. Aikoinaan, ennen vuotta 1774 Ruotsi-Suomessa vietettiin Pyhäinpäivää marraskuun ensimmäisenä päivänä kuten muuallakin, mutta kuten useita muitakin kirkollisia pyhiä on siirretty viikonloppuihin, nykyään Suomessa Pyhäinpäivää vietetään 31.10.-6.11. välisellä ajankohdalle osuvana lauantaina.


Kesäkurpitsa-suklaamuffinssit
14 kpl

100 g tuorejuustoa
1 dl    kermaa
50 g   huoneenlämpöistä voita tai margariinia
3        kananmunaa
100 g kesäkurpitsaa raastettuna
4 dl    mantelijauhetta
4 dl    Sukrintomua (tai sokeria, mutta selvästi vähemmän)
0,5 dl kaakaota
2 tl     leivinjauhetta
0,5 tl  vaniljajauhetta
0,5 tl  suolaa
1 rkl   konjakkia, rommia tai vahvaa kahvia

kuorrute:
200 g tuorejuustoa
50 g   huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2 dl    Sukritomua (tai tomusokeria maun mukaan)
1 tl     vaniljajauhetta
(tilkka rommia, konjakkia tai vahvaa kahvia)
halutessasi väriainetta

Siivilöi mantelijauheeseen Sukrintomu ja kaakao. Lisää joukkoon leivin jauhe, vaniljajauhe ja suola. Sekoita hyvin. Laita kulho sivuun odottamaan. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto tahnaksi, lisää pehmeä voi ja kerma, sekoittaen huolella. Lisää kananmunat yksitellen taikinaan ja lopuksi kesäkurpitsa. Lisää toisesta kulhosta mantelijauheseos ja sekoita huolella. Mausta taikina konjakilla.

Lado paperiset muffinssivuoat peltiseen tai silikoniseen muffinssivuokaan. Nostele taikinaa muffinssivuokiin. Tasoittele lusikalla taikinaa. Paista muffinsseja 225 asteessa 15-20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Nosta muffinssit ritilälle jäähtymään.

Kuorrute:
Vatkaa tuorejuusto tahnaksi. Sekoita joukkoon voi. Lisää Sukrintomu ja vaniljajauhe sekoittaen joukkoon. Mausta ja värjää halutessasi lisää. Pursota kuorrute jäähtyneiden muffinssien päälle. Voit siivilöidä kaakaojauhetta kuorrutteen pinnalle koristeeksi.

5 kommenttia:

  1. Aivan ihanan näköistä!! Tekisipä mieli ostaa tuota sukrin tomua. Antaisi vähän ulottuvuutta leivontaan.
    Sinun kuvat on niin kauniita. Tee joskus niksijuttu kuvaukseen :)

    VastaaPoista
  2. Kotiäiti: Kiitos kaunis!

    Kokeile Sukrintomua, se on rypälesokerista käymisteitse valmistettu - ainakin kuulostaa luonteikkaalta eikä ihan teolliselta. Se maistuu myös makoisalle ja toimii mielestäni oivasti. Sukrintomu on myös käyttökelpoinen makeutusaine monessa muussakin leivonnassa ym. - minulle pitäisi maksaa näistä mainoksista ;)

    Kotiäiti olet ihan liian kiltti näistä minun valokuvistani. Minulla ei ole mitään osaamista kuvaamisessa, ikävä kyllä. Yritän vasta päästä valokuvausurssille ensi vuoden keväänä jos mahtuisin mukaan.

    VastaaPoista
  3. Tuo kurssi on käynyt minunkin mielessä! Kannattaa kyllä käydä. Sukulaiseni kävi ja sen oikeasti huomaa kuvista!!

    Jep! Tilaan tomua :)
    Ja saisivat kyllä maksaa :D :D

    VastaaPoista
  4. Kotiäiti: toivottavasti tykästyt tomuun. Minulla on tarkoitus testata saako sillä koristeltua pipareita, mutta palaan siihen vähän myöhemmin. Selvennyksenä vielä, että pystyyhän tuolla tomulla tomuttelemaan vaikka mitä leivonnaisia ja muita herkkuja, mutta aikomukseni on kokeilla koritelupikeerin valmistamista.

    Kyllä sitä varmaan parempaa jälkeä saa aikaiseksi, jos vähän kouluttautuu kuvaamisen suhteen. Vielä kun saisin kamerani huollosta takaisin (tosin suurin osa kuvistani on kännykällä räpsittyjä, laiskuuttani, anteeksi siitä).

    VastaaPoista
  5. Hei!
    Testasin tämän ohjeen mutta meni pikkuisen pipariksi! Ensinnäkin paistoin ne liian tummiksi päältä mutta jäivät raaoiksi sisältä. Se osuus joka oli kypsää, oli kyllä muhevaa, kesäkurpitsa on tosi kiva idea! Toiseksi tyrin sokerissa. Minulla oli vain karppisokeria ja vaikka laitoin sitä puolet ohjeen määrästä eli 2dl, maku oli niin hirvittävän makean pistävä! Ilmeisesti tomu on niin kevyenkevyttä että puolittaminenkin oli liikaa. Vai onko tuossa sokerissa noin pistävä makeus? Vai onko muutaman viikon irtiotto makeasta elämästä jo muuttanut makuaistia niin että se mikä ennen oli namia, ei ole enää... Kun saan käsiini tuota tomua, testaan reseptin uudestaan ja säädän uunin lämmönkin kohilleen.
    Kiitos siis tästäkin kivasta reseptistä!

    T. Uppe

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...