torstai 10. marraskuuta 2011

Seesamleipäset


Vaikka leipomot ovat alkaneet vastata vhh-leipien kysyntään, ei valikoima vielä ole järin suuri, eikä niitä ole yleensä 1-2 useampaa sorttia tarjolla. Haluan vaihtelua ja siksi leivonkin leipää myös itse. Ystäväni kertoi kyllästyneensä juustoleipäsiin, joita heillä on popsittu viime talvesta lähtien. Mieheni mielestä seesamleipäset ovat parempia kuin juustoleipäset. Nämä leipäset ovat kehittelemäni muunnelma juustoleipäsistä ja Antti Heikkilän mantelileivästä.


Seesamleipästen jujuna ovat kahdenlaiset seesaminsiemenet; kuorimattomat ja mustat. Kuorimattomia seesaminsiemeniä löytyy ruokakaupoista, mustia seesaminsiemeniä saattaa löytää maustepurkissa ruokakaupassa, mutta ainakin luontaistuotekaupoista niitä varmuudella voi ostaa. Mustat seesaminsiemenet ovat oivallisen ravintorikkaita (sisältävät mm. kalsiumia, fosforia, magnesiumia, proteiinia, rautaa ja sinkkiä) ja niissä on vain noin 3 g hh/100 g. Jos et löydä mustia seesamsiemeniä, voit hyvin vaihtaa ne kuorimattomiin seesaminsiemeniin.

välissä munakokkelia ja vihanneksia :)

Seesamleipäset

1,5 dl mantelijauhetta
2 rkl  kuorimattomia seesaminsiemeniä
1 rkl mustia seesaminsiemeniä
0,5 rkl psylliumia
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
2 kananmunaa
0,5 dl kermaa tai jogurttia
150 g juustoraastetta

Sekoita mantelijauheeseen seesaminsiemenet, psyllium, leivinjauhe ja suola. Vatkaa isossa kulhossa kananmunat ja kerma sekaisin. Lisää mantelijauheseos kanamunien joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää taikinaan juustoraaste. Jaa taikina yhdeksään osaan leivinpaperin päälle. Taputtele taikinapallerot noin 1 cm korkuisiksi leipäsiksi. Paista leipäsiä noin 12 minuuttia 225 asteessa.


6 kommenttia:

  1. Suurena seesami-fanina aloin välittömästi himoitsemaan näitä! Mahtavaa! Testiin menee, tänkjuu!

    VastaaPoista
  2. Ahmija: sinulta sainkin idean kokeilla muitakin kuin tavallisia seesaminsiemeniä, kiitos itsellesi! Ja herkkua ovat nämä mustat seesaminsiemenet. Pitää kokeilla muihinkin juttuihin.

    VastaaPoista
  3. Hitsi! Pitääpä hankkia nuita mustia siemeniä ja tämä kokeiluun!!
    Tarkistin ja Iherbistä ainakin saa mustia siemeniä. Taidan laittaa seuraavaan tilaukseen :)

    VastaaPoista
  4. Vanha ohje, mutta olen jo muutaman vuoden ajan tehnyt näitä. Todella hyviä ja helppoja tehdä. Kiitos herkullisesta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten kiva kuulla! Meillä on viime aikoina rouskuteltu mantelista siemennäkkäriä ja raakaa auringonkukka-kurpitsansiemennäkkäriä, joten annoit minulle inspiraation tehdä näitä sämpylöitä pitkästä aikaa. Niin, että kiitos sinulle!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...