torstai 23. elokuuta 2012

Kanttarelli-porokeitto


Aurinkoisen keltaiset kanttarellit ilahduttavat varsinkin näin loppukesän ja alkusyksyn sadepäivinä. Ne tuoksuvat herkullisilta ja maistuvat sitäkin paremmilta, mikäli mahdollista. Ja mikä parasta, meidän perheessä kaikki rakastavat kanttarelleja <3

Osallistun elokuun ruokahaasteeseen keitoksellani kanttarelli-porokeitto. Haasteen teemana oli ajankohtaisesti sieniherkku. Hieman meni viime hetkille tämä osallistuminen, kun ilmoittautumisen määräaika päättyy muutaman tunnin kuluttua. Huomenna, perjantaina  saa alkaa jo äänestämään meitä kisailjoita - minunkin reseptiä saa käydä äänestämässä ;)

Olin jo keittämäisilläni tavallista kanttarellikeittoa, kun hoksasin perheeni tarvitsevan hieman tuhdimman keiton. Kylmäsavustettu poro päätyi sienikeittoon. Yhdistelmä on mielestäni ihanan villi, vähän metsäinen ja suomalaisen oloinen (vertaa viinin maun kuvailuihin). Keitto sai kotijoukoilta kehuja ja kritiikkiä: lapsista keitto oli erinomaista, mieheni piti keitosta, mutta sienten maku peittyi kuulemma liikaa savuporon alle. Myönnetään, savuporo hallitsee hieman liikaa keiton makua, eikä herkkä kanttarellin maku ihan pääse oikeuksiinsa. Mutta muutoin keitto on todella hyvää!

Keiton koristeiksi paistoin muutaman kokonaisen kanttarellin samalla tavalla kuin aikaisemmin paistetut kanttarellit. Keiton kanssa tarjosin konjakkikermaa, joka lempeän ihanaa.


Kanttarelli-porokeitto

1,5 l   kanttarelleja
150 g kylmäsavustettua poroa rouheena
2        sipulia varsineen, silputtuna
1 l      vettä
1 dl    lipstikkaa silputtuna
2 rkl   konjakkia
5        maustepippuria
2 dl    kermaa
1 dl    persiljaa silputtuna
tarvittaessa suolaa

koristeluun:
muutama kokonainen paistettu kanttarelli

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää kiehuvaan veteen pororouhe, lipstikka ja pippurit. Ota sivuun muutama sieni, silppua loput sienet. Paista erittäin kuumalla pannulla, kuumassa rasvassa kokonaisia sieniä muutama minuutti koko ajan käännellen. Nosta sienet pannulta talouspaperin päälle odottamaan keiton valmistumista. Laita sienisilppu pannulle kuumenemaan ja pyörittele niitä, kunnes neste on niistä haihtunut. Lisää joukkoon rasva ja sipulisilppu. Freesaa sieni-sipulisilppua, kunnes sipulit muuttuvat hieman kuultaviksi. Kaada sieni-sipulisilppu kattilaan. Lisää konjakki. Keitä hiljaisella lämmöllä 10 minuuttia. Lisää joukkoon kerma ja persilja. Kuumenna keitto kiehuvaksi. Tarkista maku.  Koristele annokset kokonaisilla kanttarelleilla tai laita ne tarjolle keiton viereen. Tarjoa keiton kanssa konjakkikermaa.



Konjakkikerma

0,5 dl kuohukermaa 
1 tl     konjakkia
1 tl     persiljaa hienonnettuna
pieni hyppysellinen suolaa

Vispaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Mausta kerma konjakilla, persiljalla ja suolalla. Säilytä konjakkikerma jääkaappissa, kunnes tarjoat keittoa.

1 kommentti:

  1. Hei,

    Olen ihastunut sinun ideoihisi ja sivustoosi. Minulla olisi sinulle työhön liittyvä ehdotelma, jonka haluaisin esitellä sinulle sähköpostitse. Sähköpostiosoitteeni on marika.berg@gmail.com.
    -Marika

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...