sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Juustopiirakka


Hurmaannuin tänään lukiessani Kulinaarimurulan Ost från Sverige -postausta Västerbottenjuustopiiraasta. Minun oli toimittava heti. Onneksi meiltä löytyi kaikki tarpeellinen juustopiirakkaan, vaikkei Västerbottenia ollutkaan. Juustopiiraan voi nimittäin tehdä mistä juustosta halajaa, erityisesti niistä juuston jämistä, joita jääkaapista löytyy. Piiraassa voi siis olla yhtä taikka useampaa juustoa, mutta mielellään aromikkaita sellaisia. Myös sinihomejuustot sopivat piiraasen.

Pohjaa tuunasin hieman, koska halusin luopua valkoisista vehnäjauhoista. Minä painelin pohjan reunat hieman liian ohkaisiksi, joten voin nyt kokemuksesta sanoa, että niihin kannattaa panostaa hieman enemmän taikinaa. Ohkaisina reunat tuppaavat hieman kuivumaan.  Pohjan voi tehdä piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan. Irtopohjavuoasta joutuu reunan leikkaamaan ohuella veitsenkärjellä irti ennen vuoan avausta. Pohjana voi käyttää ruis-rahkavoitaikinaa.

Vinkkejä:
Alla on esitetty tavallinen juustopiirakka. Juustopiirakkaa voi tuunailla lukemattomin tavoin - toki sitten se on jotain muuta kuin juustopiirakkaa. Sitä voi maustaa mm. paprikajauheella, chilillä, muskottipähkinällä tai cayennepippurilla. Siihen voi lisätä kasviksia sellaisenaan (esim. paprika, tomaatti tai herkkusienet) tai vähän esikypsennettyinä (esim. sienet, kukkakaali, parsakaali, ruusukaali, parsa, pinaatti tai sipuli). Piirakkaan voi lisätä lihaa kypsänä kuten kinkkua, broileria, jauhelihaa, savukalaa, tonnikalaa tai poroa. Tuunatessa kannattaa myös lisätä silputtuja, tuoreita yrttejä runsain määrin.


Juustopiirakka

pohja:
3 dl    mantelijauhoja
1 tl     psylliumia
0,5 tl  suolaa
125 g voita
1        kananmuna

täyte:
300 g voimakkaan makuista juustoa raastettuna
3        kananmunaa
2 dl    kuohukermaa
1,5 dl maitoa
1 mm suolaa
valkopippuria tai mustapippuria

Sekoita psyllium ja suola mantelijauhoihin. Nypi jauhot ja voi sekaisin. Vatkaa joukkoon kananmuna. Painele taikina halkaisijaltaan 24 - 26 cm vuokaan ja pari senttiä sen reunoille. Laita taikinavuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi kylmenemään. Paista pohja 225 asteessa 10 minuuttia.

Sekoita kananmunat, kerma ja maito. Lisää juustoraaste joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Kumoa esikypsennetyn pohjan päälle. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää hyvältä! Olen aika heikkona juustotäytteisiin piirakoihin;suolaisiin ja makeisiin;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael!

      Minäkin olen samaa maata. Juustoiset piirakat muodossa jos toisessa ovat minun juttuni ;)

      Poista
  2. P.S.saitko muuten vastaukseni siihen meiliisi? Laitoin linkin ohjelmaan ,jolla voit tehdä kollaaseja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kiitos ihan hirmusti - laitan sinulle meiliä lähiaioina :)

      Poista
  3. Ai hitto miten hyvän näköinen piirakka.. Täytyykin testata..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jäbä :)

      Minä tykkäsin siitä myös kylmänä. Nam!

      Poista
  4. Nam, tämä oli tosi hyvää! Oli testissä eilen synttäritarjoiluissa ja hyvin maistui! :) Ihanan helppokin vielä kaikenlisäksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun maistui :)

      Juu, helppo perusresepti, jota voi mielensä mukaan muutella. Voi vaikka lisätä paprikapalasia, kinkkusuikaleita tai halkaistuja kirsikkatomaatteja ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...