keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Persialainen kukkakaalimunakas (Kookoo-ye Gol-e Kalam)



Erinomainen kukkakaalimunakas, joka on samankaltainen kuin espanjalainen perunamunakas tai italialainen frittata ja voidaan paistaa pannulla tai uunissa. Maku on huikentelevaisen hyvä. Persialainen kukkakaalimunakas maistuu niin kuumana kuin kylmänäkin, joten se sopii aamiaisen ja lounaan lisäksi brunssille ja noutopöytään. Ja iltapalana. Ihanaa!

Persialaisia munakkaita löytyy usealla kirjoitusasulla* muun muassa kuku tai kookoo. Suosituin kookoo Iranissa lienee yrttinen kuku (kuku-ye sabzi), josta poimin lempiyrttini, korianterin omaan reseptiini vaihtoehdoksi persiljalle. Kookoossa täytteen runsaus ja sen vahva maku on keskeistä. Kananmunien rooli on enempi pidellä ruokaa koossa.

hui, miten makoisa täyte!

Minulla oli kaunis, pikkuinen kukkakaali, jota halusin tarjota aamupalalla miehelleni – lapset olivat mummolassa ja olimme kahdestaan. Kukkakaalia aamiaisella, mikä hassu ajatus! Mieheni ei ole suurin kukkakaalin ystävä, joten surauttelin sen kypsentämisen jälkeen karkeaksi muusiksi. Kukkakaalin voi jättää myös pikkusiksi kukinnoiksi munakkaaseen – löysin ohjeita kumpaisellakin tavalla valmistettuna. Ehkä eniten sain omaan reseptiini vaikutteita Recipes for Eli -blogisivulta, mutta muualtakin on tarttunut mukaan jotain (muun muassa Veggiestan- ja 1st Cooking Menu -blogeista). Mieheni on erinomainen aamunukkuja, joten ehdin suunnitella oman reseptini ja vieläpä valmistaa sen. Jos haluaa nopeuttaa munakkaan valmistamista, voi ennakkovalmistella täytteen valmiiksi jääkaappiin odottamaan jo edellisenä päivänä. Tällöin munakas valmistuu vajaassa puolessa tunnissa.

Munakkaan kanssa sopii tarjottavaksi muun muassa salaatti, kurkku ja tomaatti. Iranissa sitä tarjotaan leivän, riisin, jogurtin tai pikkelöityjen kasvisten kanssa, joten suolakurkut ja muut etikkaan säilötyt kasvikset toimivat myös.

*Persiankieltä kirjoitetaan arabialaisin kirjaimin, joka merkitsee vokaalit epätarkasti. Nykyään persiaa kirjoitetaan myös heprealisilla aakkosilla. Sitä on mahdollista kirjoittaa latinalaisin kirjaimin, mutta kirjoitusasut eivät ole vakiintuneet.


Persialainen kukkakaalimunakas

7       kananmunaa
0,5 tl ruokasoodaa
suolaa ja mustapippuria

täyte:
1            kukkakaali kukinnoiksi paloiteltuna
1            kesä- tai kevätsipuli hienonnettuna (valkoinen osa ja varsisilppu erikseen)
2–3        valkosipulinkynttä hienonnettuina
0,5–1 dl silolehtipersiljaa tai korianteria silputtuna
1 tl         kurkumaa

koristeluun:
(saksanpähkinöitä vähän rouhittuina)
lehtipersiljaa tai korianteria silputtuna
sipulinvartta silputtuna

Kumoa kukkakaalikukinnot kiehuvaan veteen. Keitä kukkakaalia kaksi minuuttia siitä, kun se alkaa kiehua uudelleen. Kukkakaalin tulisi olla kypsää ja sillä tulisi olla purutuntuma, mutta sitä ei saa keittää ylikypsäksi. Kaada kukkakaalinkukinnot lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä, jotta kypsyminen lakkaa. Jätä kukkakaalinkukinnot kokonaisiksi tai hienonna sauvasekoittimella karkeaksi muusiksi.

Kuullota kesäsipulin vaaleaa osaa ja valkosipulia pieni hetki. Sekoita joukkoon kukkakaali ja kurkuma. Paahda seosta kolme minuuttia tai jos joukossa on kokonaisia kukkakaalinkukintoja, kunnes ne saavat hieman väriä. Kumoa täyte kulhoon ja sekoita joukkoon sipulinvarret ja persilja. Anna hieman jäähtyä.

Riko kananmunat kulhoon ja sekoita niiden rakenne rikki. Sekoita kukkakaalitäyte joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lämmitä pannulla rasva. Kaada munakasseos pannulle, jos kukkakaali on kunkintoina, tasoittele lusikalla munakkaan pinta. Anna munakkaan kypsyä 20 minuuttia kannen alla. Laita pannun päälle iso lautanen, käännä ympäri ja sujauta munakas käännettynä takaisin pannulle. Paista vielä viisi minuttia, kunnes pohja saa vähän väriä. Kumoa munakas tarjoilulautaselle ja koristele yrttisilpulla.

Jälkikirjoitus:
Sain eilen postissa  Raija ja Jouko Kivimetsän Hulluna hortaan -kirjan. Kirja oli niin ihana, että se oli luettava läpi saman tien. Mietinkin nyt kirjan luettuani, että kukkakaalimunakkaaseen voisi sopia lisäksi 1 dl hienonnetuna vuohenputkia tai maitohorsmaa. Näin luulen.

4 kommenttia:

  1. juu, vuohenputki sopii mainiosti munakkaaseen. Taidankin laittaa tätä munakasta just sillä lisäyksellä pikalounaaksi tänään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun kivaa! Meillä on kotona mahdottoman hienot vuohenputkiviljelykset ;)

      Poista
  2. "Eksyin" tänään ekaa kertaa blogiisi, ja tein kaapista löytyvillä aineksilla hieman versioidun munakkaan. Punasipulilla ja ilman muita sun reseptin vihreitä tuli ihan kivan makuista. Ruokasoodan kyllä unohdin, enkä munakkaaseen sitä ole koskaan tajunnut laittaa. Siksi kai munakkaasta ei tullut noin muhkea :)
    Muitakin kivoja reseptejä taitaa tulla kokeiltavaksi ihan VHH-mielenkiinnostakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että eksyit sivuilleni :)

      En ole varma tuon ruokasoodan roolista (ehkä kuohkeuttaa, ehkä ei), en ole minäkään aikaisemmin sitä munakkaaseen laittanut. Selattuani liudan persialaisia reseptejä, huomasin niissä kaikissa sitä käytettävän. Munakas onnistuu, kuten sinulla, ihan varmasti myös ilman soodaa.

      Mukava, jos saat muitakin ideoita kokkailuun :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...