maanantai 8. heinäkuuta 2013

Savusilakat (böklinkit)




Pyyntituoreista, kokonaisista silakoista voi savustaa kauniita kullanvärisiä savusilakoita. Lämminsavustus antaa kalalle hienon aromin ja savustaminen on leppoisaa puuhaa kalastelun jälkeen.

Savusilakat ovat sellaisenaan ihanaa herkkua, etteivät välttämättä kaipaa mitään lisuketta. Tarjosin kuitenkin soosina sitruuna-tillimajoneesia, joka sopi seuraksi oivasti. Kaikenlaiset kermaviilikastikkeet kuten kananmuna-kermaviilikastike sopivat myös savusilakoiden kera. Munakokkeli, uudet perunat ja simppelit vihersalaatit ovat oivallisia savukalan lisukkeita. Savusilakoita voi käyttää perattuina ja nahka poistettuna muun muassa salaateissa, erilaisissa tahnoissa, marinoituna, voileivän ja voileipäkakun täytteenä.


Savustettavia silakoita ei perata, koska ne tulisivat liian ohuiksi ja kuivuisivat savustaessa. Savustaessa on syytä seurata tiuhaan kalojen kypsymistä, etteivät ne ylikypsyisi ja kuivuisi. Appiukkoni, savustusguruni opasti myös, että syksymmällä silakat ovat paksumpia kuin nyt, eivätkä yhtä herkkiä kuivumiseööe kuin muulloin. Hän myös kehuu, että savusilakoista löytyvä mäti maistuu herkulliselta. Itse en tällä kertaa löytänyt omista silakoistani mätiä. Harmi.


Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa savustuksessa apuna ritiläkoria pienemmille savustettaville. Savustettuhan meillä on vuosikymmeniä, kuten savustuspöntön ulkonäöstä saattaa arvata. Ritiläkori ja vastaava ritilikkö sopivat pienten einesten savustukseen, jotka muutoin tipahtelisivat varsinaisen ritilöiden väleistä. Pienimmät silakat olisivat mainiosti pysyneet ihan hyvin ilman tätä pienireikäistä koria, mutta oli hauska kokeilla. Ritiläkorista tuli silakoiden alapuolelle hassu ruudukkokuvio, muuta suurempaa eroa ei juuri ollut – kalat savuistuivat hyvin (vaikka olivat vähän turhan tiuhaan aseteltu).

pienellä brasulla hyvää tulee
Mieheni saaristolaissuku puhuu savusilakoista suomeksi böklinkeinä. Kun he eivät itse savusta, he ostavat Nauvon sataman kalakauppiaalta, Börjeltä böklinkejä. Saaristolaisilla menevät ruotsi ja suomi puhekielessä iloisesti sekaisin – appivanhempani ovat kaksikielisiä. Tarkistin sanan oikean muodon, joka on ruotsiksi böckling ja tarkoittaa suomeksi tietenkin savusilakkaa. No, meidän perhe kunnioittaa omia saaristolaisperinteitään ja nautimme isolla joukolla onnellisina herkullisia böklinkejä ;) Niin ja reseptissä mainitsemani brasu tarkoittaa puiden palamista pienellä tai isolla tulella.

kokeilin savustaa pienimmät silakat verkkokorissa – ihan jees, mutta kalojen alapuolelle tuli hassu ruutukuvio ;)

Savusilakat  (böklinkit)

silakoita
sormisuolaa (merisuolaa)

leppälastuja
savustuspönttö
ritilät pönttöön
(rasvapelti, jos on – meillä ei)
rypsiöljyä
brasu pöntön alle

kulho
voipaperia
sanomalehtiä

Huuhtele silakat, niitä ei perata, koska kuivuisivat liikaa savustaessa. Ripottele savustuspöntön pohjalle leppälastuja. Asettele polttopuut pöntön alle, mutta muista ettei brasu saa olla liian kuuma (ei liikaa puita), koska silakka on pieni kala ja kuivuu herkästi. Voitele savustusritilät kevyesti öljyllä. Asettele kalat nätisti riviin koskematta toisiinsa tai kahteen riviin, mikäli mahtuvat. Nosta ritilät pönttöön ja jos pöntössä saa ritilöitä säädettyä useammalle korkeudelle, silakkaritilät kannattaa laittaa ylös (jos useampi ritilällinen savustettavia silakoita, isommat alemmaksi ja pienemmät niiden ylle). Edelleen siksi, etteivät kuivuisi.

Sytytä polttopuut ja pidä savustuskantta hetki auki. Kalojen pinta saa kuivahtaa ennen kuin laitat kannen kiinni. Kun kansi on kiinni ja pöntön alla hyvä brasu, savustuminen kestää noin puoli tuntia pöntöstä ja brasun kuumuudesta riippuen. Kalojen savustumista kannattaa seurata välillä pönttöön kurkistellen. Kun kalat ovat kypsyneet, nosta ritilät pöntöstä.

Jos kalat ovat ottaneet vähän kiinni ritilöihin, anna kalojen hieman jäähtyä ritilöillä. Asettele tämän jälkeen kaloja yksi kerros siistiin järjestykseen vuokaan. Ripottele päälle sormisuolaa. Asettele tämän jälkeen toinen kerros kaloja poikittain edellisen kerroksen päälle ja ripottele päälle sormisuolaa. Toista kerroksia, kunnes kaikki kalat ovat ladottu. Laita kalojen päälle leivinpaperi ja sen päälle sanomalehtiä. Anna kalojen maustua huoneenlämmössä, kunnes ne ovat kokonaan jäähtyneet. Laita kalat lopuksi jääkaappiin ja vaihda päälle kansi tai kelmu. Kaloja voi maistella jo tunnin kuluttua, mutta ne ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä.

kalojen suolaus poikkeuksellisesti vasta savustuksen jälkeen

4 kommenttia:

  1. Kerraassaan kauniita savusilakoita, pitäisi viimeistään nyt hankkia se pönttö...

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sarppu – helppohan meidän oli, kun kalat olivat niin kauniita sellaisenaan :)

    Meillä on pönttö kotona ja mökillä. Pääsääntöisesti savustetaan kalaa. Minä haaveilen kylmäsavustusmahdollisuudesta ;)

    VastaaPoista
  3. Heissan! Olen maantieteellisistä syistä syönyt vain kaupasta ostettua savusilakkaa, joka on kyllä hyvää (savusilakkasoppa! maku vaikka yhdestä!), mutta ovathan ne vähän aikaa kelmussa odotelleet. Mahapuolen lihoissa on kiinni harmaata mitä lie, ja jos ei oikein hyvin kaavi sitä (ja ruotoja samalla) pois, tuntuu huono maku. Nykyään laitan jo suosiolla puolet pois mahaosan lihoista, sen ohuimman osan. Kysyisin mielenkiinnosta, vaativatko tuoreet itetehyt samaa käsittelyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan sinullekin!

      Ah, savusilakkakeitto! Voi, kun minulla olisi silakoita nyt, keittelisin heti keittoa!

      Ei siellä mahassa mitään harmaata kuuluisi olla. Kun itse savustaa kalaa, se on syötävän hyvää kokonaan. Usein meillä syödään savusilakat "fileeraamalla" kalan toisin sanoen ruokaveitsellä vedetään kalan pääpuolelta selkäruotoa pitkin, jolloin saa kalan lihan helposti. Jokainen siivoaa itse kalansa.

      Mietinkin, onko niitä sinun kaupasta ostamiasi kaloja perattu kunnolla. Jos sappi on poistamatta, voi siitä tulla pahaa makua. Harmillista, jos joutuu osan kalasta laittamaan pois. Kysyn vielä kalojen superasiantuntijoilta, appivanhemmiltani ja palaan asiaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...