tiistai 11. helmikuuta 2014

Tomaattisalsalla kuorrutettu uunikala ja sitruuna-kesäkurpitsaspagettia


Tomaattisalsalla kuorrutettu uunikala on ihanan pirteän ja keveän makuista. Kala on maustettu miellyttävästi sitruunankuoriraasteella ja kesäkurpitsaspagettia maustaa sitruunan mehu. Tuoreista tomaateista valmistettu tomaattisalsa korostaa raikkaan kalan makua. Hyvää, kommentoi perheeni.

Olen Blogiringin kautta mukana Finduksen kalavalmisteet -kampanjassa. Kala on herkkuani, joten oli todella mukava osallistua tähän kampnjaan. Talvisin, kun perheemme kalastaa vähemmän kuin muulloin, ostamme kalan kalatiskeiltä tai pakastealtaista. Kalaahan tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa, myös talvella. Kaikki kunnia kauppiaille, mutta kalatiskiltä ostettu kala ei aina ole kovinkaan tuoretta. Olen muutaman kerran pettyneenä havainnut kalassa vanhan kalan hajun avatessani juuri marketista ostamaani kalapakettia. Kalan kuuluu olla tuoretta. Tuore kala tuoksuu raikkaalle ja kypsennettynä maistuu hyvälle. Finduksen kalat on pakastettu heti pyynnin jälkeen, joten ne ovat takuulla tuoreita. Finduksen pakastekalat ovat hyvä valinta myös siksi, että ne on kalastettu vastuullisesti ja useat kaloista on merkitty MSC-sertifikaatilla.

Koska Valtion ravitsemusneuvottelukunnan neuvon mukaisesti kalalajeja kannattaa vaihdella, pakastekalat tuovat hyvän lisän kalavalikoimiin. Pakastekalasta saa vaivattomasti  arkiruokaa. Pitää vain muistaa kalan sulatus. Jääkaapissa pakastekala sulaa todella hitaasti. Omassa jääkaapissani kalapaketti oli vielä 12 tunnin jälkeen suhteellisen jäinen ja vuorokaudessa se oli vähän kohmeinen ja sulanut. Joten jos haluat sulattaa kalan jääkaapissa, suositan laittamaan sen jääkaappiin edellisiltana, jolloin se pääsee sulamaan enemmän kuin puoli vuorokautta. Sulamista voi nopeuttaa sulkemalla kalapalikan pussiin ja laittamalla pussin kylmään veteen. Tällöin se sulaa jo parissa tunnissa. Kalan voi kypsentää kokonaan sulaneena, mutta myös osin jäisenä, vain paistoaika vähän pitenee. Sulanutta kalaa ei voi säilyttää jääkaapissa kypsentämättömänä yli vuorokauden, vaan se on syytä valmistaa kun kala on parhaimmillaan.


Uunikala kokonaisista fileistä helpolla tomaattisalsalla on mainio ruoka. Tuoreet yrtit, tomaatit ja sitruuna tuovat kalan päällä kypsytettyinäkin kesää talven keskelle. Samankaltaisen ruoan saa myös maustamalla fileet alla olevan reseptin mukaisesti ja paistamalla ne pannulla molemmin puolin. Tomaattisalsa tarjotaan tällöin tuoreeltaan kalafileiden lisukkeena. Jotenkin olen itse ihastunut tähän hieman kypsyneeseen salsaan kokonaisten turskafileiden kera. Jos haluat tutkia lisää kalaisia reseptejä, löydät niitä Finduksen ruokaidea-sivuilta ja Hiidenuhman keittiön kalaresepteistä.

menossa uuniin

Kun kala kypsennetään tomaattisalsoineen uunissa, siitä irtoaa jonkin verran lientä. Liemi on todella herkullista kalalientä, joka kannattaa ottaa talteen. Siitä ei riitä kalakeittoon, mutta kastikkeen pohjana toimii hyvin tai sitten sen voi kokki nauttia parempiin suihin muina naisina – niin maukasta se on ;)

Kalan kanssa sopii sitruunainen kesäkurpitsaspagetti. Kesisspagetin saa helposti raastamalla kesäkurpitsasta pitkittäisuunnassa perunankuorimaveitsellä tai julienneraastimella suikaleita. Perunankuorimaveitsella spagetista tulee vähän leveämpää nauhaa tagiatelletyyliin. Julienne-terällä spagetista tulee ohuita spagettinauhoja. Ne maistuvat samoilta, vain ulkonäkö on hieman erilainen. Julienne-teriä on useanlaisia vempaimia. Minulla on kuvassa näkyvä raastin, mutta niitä löytyy myös isompina leikkureina. Kesäkurpitsan siemenosia ei raasteta, vaan ne voi käyttää vaikkapa salaattiin tai kasviskeittoon. Minä tosin popsin ainakin osan tästä kesäkurpitsan keskiosasta saman tien ruokaa laittaessani. Aikaisemmin olen postanunnut kummastakin tavasta raastaa kesäkurptsaspagettia: julienneraastimella spagettinauhoiksi ja perunankuorimaveitsellä nauhapastaksi.


Tomaattisalsalla kuorrutettu uunikala

3:lle

400 g Findus turskafilee
1 tl raastettua sitruunankuorta
suolaa ja mustapippuria

tomaattisalsa:
3        tomaattia pieneksi kuutioituina
0,5     punasipuli hienonnettuna
1        valkosipulinkynsi hienonettuna
0,5 dl basilikaa tai oreganoa hienonnettuna
1 rkl   oliiviöljyä
1,5 tl   balsamicoa (tai 1 tl punaviinietikkaa)
suolaa ja mustapippuria
(halutessasi 0,5 dl siivutettuja oliiveja)

päälle:
basilikaa tai oreganoa
(halutessasi ripaus parmesaania raasteena)

Pakastekalan sulatus:
Laita kalapaketti illalla jääkaappiin sulamaan pienen alustan päälle tai pussin sisään, koska siitä voi valua hieman sulamislientä. Mikäli kala on vielä jäistä aloittaessasi ruoanlaiton, etkä saa fileitä irti toisitaan, laita jäinen kalapala pussiin ja pussi kylmään veteen sulamaan. Kokonaan jäisen kalapalikan sulaminen kylmässä vedessä kestää noin kaksi tuntia.

Oio sulaneet kalafileet ja kuivaa ne talouspaperilla. Taputtele sitruunankuoriraaste fileiden pintaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita fileet voideltuun uunivuokaan.

Sekoita tomaattisalsan ainekset kulhossa sekaisin. Tarkista maku. Lusikoi salsa kalan päälle.

Täysin sulanutta kalaa paistetaan uunissa 200 asteessa puoli tuntia. Tarkista kalan kypsyys viiltämällä veitsellä kalaa paksuimmasta kohdasta ja varmistamalla, että kalanliha on kokonaan valkoista.

Jos kala on vielä osin jäinen, paista ruokaa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Tarkista kalan kypsyys viiltämällä veitsellä sen paksuimmasta kohdasta ja varmista, että kalanliha on kokonaan valkoista.

Koristele ruoka yrteillä.



Sitruuna-kesäkurpitsaspagetti


1–2       kesäkurpitsaa
3 rkl      basilikaa tai oreganoa silputtuna
2 tl        sitruunan mehua
suolaa ja mustapippuria

Raasta kesäkurpitsa pituussuunnassa Julienne-terällä tai perunankuorimaveitsellä spagetiksi. Jätä siemenosa raastamatta ja käytä esimerkiksi kasviskeittoon. Kuumenna pieni tilkka rasvaa pannulla ja pyöräytä kesäkurpitsaspagettia siinä vain sen hetken, että se lämpenee. Kesäkurpitsaspagettia ei kannata ylikypsentää lötköksi vaan siihen saa jäädä purutuntumaa. Lisää spagetin joukkoon sitruunamehu, yrtit ja mausta pienellä ripauksella mustapippuria ja suolaa. Nosta spagetti tarjolle.


*****



Yhteistyössä Findus


*****

Muita Findus kalavalmisteet -kampanjan postauksia ja reseptejä löydät näistä blogeista

ruokablogit:

mammablogit:


Ensi viikolla ilmestyy vielä kolmeen blogiin juttua:

ruokablogi:

mammablogit:

6 kommenttia:

  1. Voi, taas uusi resepti kokeiltavien listalle! Näyttää herkulliselta! Ensi sunnuntaina on vasta menossa testaukseen suippopaprikat, tää menee sitten varmaan seuraavalle viikonlopulle =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krista :)

      Kiva kuulla, että resepteistäni löytyy mieluisia! Uuniruoat ovatkin ihanan helppoja ja niin hyviä ;)

      Poista
  2. Mmm,herkullisen näköistä:)Ja kesäkurpitsaspagetit ovat ihania,etenkin lämpimällä säällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael :)

      Juu, kesäkurpitsaspagetti sopii hienosti helleruoaksi, koska se on niin raikasta!

      Poista
  3. Ja taas tuli yksi suosikki lisää :) Tänään tein ensimmäisen kerran tuota kesäkurpitsaspagettia vai pitäisikö sanoa -tagiatelleä, kun juustohöylällä tein. Maistui myös kaverille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa! Kesäkurpitsaspagetti on tosi nopea ja helppo herkku. Mausteita vaihtelemalla siitä saa erilaisia variaatioita ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...