torstai 24. maaliskuuta 2016

Nyhtölammas Nigella Lawsonin tapaan – pulled lamb

Nigella Lawsonin nyhtölammas on mahdottoman helppo valmistaa ja uskomattoman hyvää! Tarjolle laittaessaan Nigella sekoittaa nyhtölampaan joukkoon minttua ja granaattiomenaa, saaden siitä aikaan sangen näyttävän ja juhlavan lammassalaatin. Tosin salaattia tässä ruoassa ei ole lainkaan, sitä täytyy erikseen lisätä niin halutessaan.



Nyhtölampaaseen voi käyttää kokonaisen tai osan lampaanpaistista. Minä tein nyhtölammasta puolikkaasta paistista, koska toisen puolen tein intialaista lammascurrya. Molemmat lammasruoat ovat todella mahtavia ja herkullisia. Kumpaankin kuluu melkoisesti aikaa, koska liha vaatii pitkän hauduttamisen. Nyhtölampaan etuna on valmistamisen helppous. Lihaa ei esikäsitellä muutoin lainkaan, lukuun ottamatta sen mahdollista sulatusta, joka tapahtuu itsestään jääkaapissa, lämpenemistä huoneenlämmössä ja ruskistamalla. Lihasta ei poisteta rasvoja tai kalvoja, kaikki saa jäädä. Voiko mikään olla helpompaa! Ainoa huolehtimisen tarve on ajankäytön suunnittelu. Sulamiseen on varattava aikaa kaksi vuorokautta, lihan lämpenemiseen huoneenlämmössä kaksi tuntia ja kypsentämiseen vähintään viisi tuntia. Tuoreen paistin pystyy saamaan valmiiksi päivän aikana, kunhan muistaa aloittaa riittävän aikaisin. Helpoimmalla pääsee, kun liha saa rauhassa kypsyä yön yli.

Monipuolinen karitsan liha -kurssilla opettajamme kehui, että Nigella Lawsonin pulled lamb on huikean hyvää. Kurssilla ei ollut mahdollisuutta tehdä nyhtölammasta, koska aika ei olisi riittänyt lampaan hauduttamiseen. Opettajamme kannusti kokeilemaan kotona. Nyt on kokeiltu erinomaisella menestyksellä, kiitos mukavalle opettajallemme. Suosittelen nyt itsekin reseptiä kaikille lampaan lihan ystäville!


Nyhtölampaan kanssa sopii erinomaisesti intialainen kurkkuraita tai kreikkalainen tsatsiki tai tsatsikitahna. Nigella itse nauttii ylijäävän nyhtölampaan pitaleivän, hummuksen, tuoreen mintun ja hienonnetun punaisen sipulin kera.



Nigellan nyhtölammas eli pulled lamb


1–2 kg lampaan luutonta paistia
0,5 l     vettä
4          salottisipulia halkaistuina, muttei kuorittuina
6          valkosipulinkynttä halkastuina
1          porkkana kuorittuna ja paloiteltuna
10        maustepippuria
1          laakerinlehti
1,5 tl    suolaa

lisäksi:
1 dl minttua hienonnettuna
1     granaattiomena*
sormisuolaa ja mustapippuria

Jos käytät jäistä paistia, anna sen sulaa rauhassa jääkaapissa kaksi vuorokautta. Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen sen valmistamista. Ruskista liha joka puolelta kauniin väriseksi. Nosta paisti pataan rasvapuoli ylöspäin. Lisää joukkoon vesi, maustepippurit ja laakerinlehti. Laita kansi päälle ja laita se liedelle lämpenemään.

Kuullota sipulia, valkosipulia, porkkanaa heti pannulla. Ripottele niiden pinnalle suolaa. Kumoa kasvikset pataan. Anna veden kiehahtaa padassa ja siirrä pata 140 asteiseen uuniin vähintään viideksi tunniksi tai yön yli.

Nosta liha varovasti padasta käyttäen apuna esimerkiksi reikäkauhaa. Nyhdä liha rikki kahta haarukkaa käyttäen.

Viimeistele lammas tarjoilua varten sekoittamalla sen joukkoon minttua ja puolikkaan granaattiomenan siemenet. Purista granaattiomenan toisesta puolesta mehua nyhtölampaan päälle. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja mustapippuria.

*Granaattiomenan siementen irrottaminen on helppoa:

  • leikkaa granaattiomena halki
  • varaa alle lautanen tai kulho
  • naputtele granaattiomenan kuorta puukauhalla joka puolelta
  • siemenet irtoavat tipahdelleen alustalle

7 kommenttia:

  1. No tämä on parasta nyhtölammasta ikinä. Mä olen levittänyt tätä Nigellan reseptiä uskollisesti joka pääsiäinen. Oon tehnyt sitä joskus silloin kun Nigellan ekat ohjelmat tuli, Luulen, että siitä on reilusti toistakymmentä vuotta. Se oli sitä aikaa kun mitään revittyjä reseptejä ollut missään, ei lehdiddä ei netissä.

    Ja huikeaan hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on, ihan älyttömän hyvää!

      Oli hauska lukea Nigellan tekstistä, että lihan annetaan epämuodikkaasti ylikypsyä. Nigella onkin ollut edelläkävijä! Ja niin sinäkin :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Niin on! Mukava laittaa blogiin takuuvarmoja reseptejä!

      Poista
  3. Onpas se nättiä! Tuohon viereen kun kuvittelee Nigellan vielä veikistelemään :).

    VastaaPoista
  4. Hei, kysymys. Lammas on valmis, hyvin onnistui ja haarukoitu. Tarjoilenko koska tämän lämpimänä? Ajattelen, että kylmänä olisi rasvaisen makuista.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...